Van het land naar de winkel

De manier waarop wij van biologische grondstoffen lekkere chips maken, is een optelsom van zorgvuldig geregisseerde stappen. We beginnen ons verhaal op het land in de polder: bij de telers en boeren met wie wij samenwerken. Deze boeren zijn de eerste schakel in onze kwaliteitsverhaal: hun kennis en expertise zijn onlosmakelijk verbonden met de kwaliteit van onze chips.

Straight from the land

Van zaaien en poten tot de verzorging van de gewassen: alles gebeurt volgens de strikte eisen van biologische landbouw. Ook producten die we niet in de polder vinden, bijvoorbeeld in Duitsland, België en Frankrijk, zijn van dezelfde hoge biologische kwaliteit. Vooraf maken we afspraken over de soorten ras: voor de aardappel is dat vaak de Agria, voor de bieten de Pablo, voor de pastinaak de Javelin en voor de zoete aardappel de Beauregard. Ook over hoeveelheden en het moment van oogsten en leveren maken we afspraken.

Check en dubbelcheck

Als de aardappels en groenten bij ons aankomen, voeren we een controle uit: een extra check om te kijken of de specificaties kloppen. Aardappelen maken wij hier zelf schoon. We snijden ze op de gewenste dikte. Groenten zijn al door de leverancier gereinigd, geselecteerd en eventueel gesneden. Klaar om te bakken.

Hoe we onze chips bakken

We bakken onze aardappelen en groenten op twee manieren. De ene manier is continu: als een lang lint belanden de aardappelschijfjes of groentepartjes in de olie. In het andere bakproces bakken we ze per portie, het zogenaamde batch cooked. De tijdsduur is van groot belang en het geheim van onze smaakmakers. Zij alleen weten hoe je die typische, crispy textuur krijgt.

Precies volgens recept

Omdat we heel veel soorten chips in ons assortiment voeren, gebruiken we verschillende recepten. Elk recept bepaalt de keuze voor continu gebakken of batch cooked, voor groente of aardappel en voor onze lekkere samengestelde varianten. Op toevoerbanden doseren we vier verschillende producten tegelijk. Die komen uiteindelijk bij de kruiden-unit. Deze mengt de chips en voorziet ze van biologische kruiden of zout. Voor een aantal chips doen we ook gedroogde vruchten bij onze mix.

Met zorg verpakt

Om de juiste hoeveelheid chips voor onze verpakkingen af te wegen, gebruiken we ‘multihead’ wegers: ze vangen de mengels in veertien verschillende bakjes op en meten de juiste hoeveelheid. Vervolgens gaan de chips in de zakken met opdruk. Om de inhoud vers te houden en de zak ‘bol’ voegen we een beetje stikstof toe. De verpakte chips gaat in dozen op pallets. Klaar om vervoerd te worden naar winkels in heel Europa.